Primul nanosatelit românesc, lansat pe 9 februarie din Guyana Franceză

20 Ianuarie 2012 / Ora: 16:11
Tag-uri: 9 februarie, GOLIAT, Guyana Franceză, lansat, nanosatelit românesc
Iti place acest articol?  
 

GOLIAT, primul nanosatelit artificial românesc trimis în spaţiu în cadrul unui program al Agenţiei Spaţiale Româneşti (ROSA), va fi lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pe 9 februarie, între orele 12.00 şi 14.00 (ora României), de la o bază din Guyana Franceză.

Anunţul a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă, de Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Româneşti şi director al proiectului GOLIAT, şi de cercetătorii Mugurel Bălan, Claudiu Drăgăşanu şi Marius Truşculescu.

Lansarea pe orbită a nanosatelitului românesc GOLIAT va fi efectuată cu primul zbor al noii rachete europene VEGA şi este prevăzută pentru 9 februarie, între orele 10.00 şi 12.00 GMT (12.00 - 14.00, ora României). Satelitul a efectuat testele funcţionale şi în prezent este integrat pe lansator împreună cu alţi şapte sateliţi, la centrul spaţial al ESA din Guyana Franceză.

GOLIAT - un satelit în formă de cub, cu laturile de 100x100x100 mm, o greutate de 1062 de grame şi o putere de 2W - a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Satelitul este dezvoltat în conformitate cu standardul internaţional CubeSat şi îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsurări ale dozei de radiaţii şi
ale fluxului de micrometeoroiţi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Unul dintre obiectivele secundare este validarea în spaţiu a sub-­sistemelor dezvoltate
pentru reutilizarea şi dezvoltarea ulterioară în alte misiuni.

O componentă importantă a misiunii o reprezintă dezvoltarea infrastructurii de sol în două locuri diferite: platfoma Măgurele (Ilfov) şi Marişel (Cluj). Centrele de comunicaţii includ echipamentul
de emisie-recepţie radio, antenele şi sistemele de orientare automată ce vor fi utilizate în etapele de operare a satelitului.

STIRI SIMILARE >>

Un grup de studenți clujeni a obținut locul I la cel mai mare concurs internațional de clădiri rezistente la seisme
Cel mai puternic laser din lume va fi construit in Romania
Aur pentru medicii români care au inventat o proteză pentru şold
STIRI IN ACEEASI CATEGORIE >>

Laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume
A murit fizicianul Stephen Hawking
Apa care se mănâncă
Posteaza un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu)
Mesaj
Cod verificare: Validare imagine
1062 - Duplicate entry '5881878' for key 'PRIMARY'

insert into articole_citite (data_citit, id_articol_citit,ip_citit) values ('2019-06-17 20:50:49','9387','54.242.25.198')

[EROARE:STOP]
Ne cerem scuze pentru aceasta problema!!! In cel mai scurt timp va fi rezolvata